CLONING HAAR, vermenigvuldiging van de transplantaties, oplossing van de toekomst voor kaalheid

Taal :
Newsletter Contact Siteplan

Het cloning van haren, vermenigvuldiging van de transplantaties, oplossing van de toekomst voor kaalheid

1

Klonen

clonage

Iedereen praat erover, veel teams overal ter wereld doen er onderzoek naar en maken vorderingen in dit domein.
Het zou uiteraard dé oplossing voor kaalheid zijn.

We zouden geen problemen meer hebben met de strategie, de densiteit, de beperkte donorzone, ...

Men werkt in twee richtingen:

  • Ofwel het isoleren en vermenigvuldigen van stamcellen die in staat zijn volledige folliculaire units te recreëren en die direct in de kalende zone zouden worden ingeplant.
  • Ofwel de inplanting van deze cellen in intermediair draagweefsel. Dat zou een lichaamsdeel van de patiënt kunnen zijn, of zelfs de huid van een dier.

Onlangs is men erin geslaagd om stamcellen van menselijke haren in de huid van een laboratoriummuis in te planten en opnieuw te doen groeien.
De haren die men op die manier verkreeg, waren echter kleurloos en hun oriëntatie en structuur waren anarchisch. Er bestaat bovendien een belangrijke rem, waarover de pleitbezorgers van de techniek nooit praten, namelijk de beperking van de groei tot een enkele cyclus.

De specialisten zijn verdeeld over de tijd die het zal kosten om de techniek echt te beheersen. Tien jaar, twintig, vijftig? De toekomst zal het ons leren.

Merk op dat er al een vorm van klonen bestaat.
Wanneer men een haar in twee delen scheidt, kan men meer haren doen groeien dan er aanvankelijk waren. Het globale volume van de nieuwe haren is echter niet groter dan het oorspronkelijke volume. Dit is dus alleen interessant wanneer men erg fijn haar kan gebruiken, bijvoorbeeld voor een wenkbrauwtransplantatie